1974 - Ο υποδιοικητής του 70 ΤΜΧ, Λοχαγός Ανδρέας Αρέστη στο γραφείο του. |
Στις 19 Ιουλίου το βράδυ, όταν 3 αποσπάσματα με άνδρες του 70 ΤΜΧ αναχωρούσαν από το στρατόπεδο Βασίλη Καποτά προς τα πιθανά σημεία εισβολής, στην Κερύνεια, Πεντάγεια και Αμμόχωστο, ο υποδιοικητής μας παρελάμβανε από το ΓΕΕΦ Φάκελλο Γ' με διαταγή να αναλάβει μονάδα Πεζικού στην περιοχή Λιμνίτη, με αντικειμενικό σκοπό την εξάλειψη του θύλακα των Κοκκίνων!
Η αποστολή ισοδυναμούσε με αυτοκτονία λόγω του ανεπαρκούς οπλισμού και μέσων που διέθετε το επιστρατευόμενο τάγμα αλλά ο Λοχαγός Ανδρέας Αρέστη στην σύντομη ζωή του υπήρξε πάντοτε γενναίος. Μπήκε επικεφαλής των στρατιωτών του και επιτέθηκε στις καλά οχυρωμένες θέσεις των Τούρκων. Στις 22/7/1974 και ενώ είχε αρχίσει η κατάληψη των πρώτων τουρκικών θέσεων ο Λοχαγός Αρέστης έπεφτε μαχόμενος υπέρ της προδομένης Πατρίδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία τον προήγαγε 2 φορές τιμητικά μετά θάνατον, πρώτα στον βαθμό του Ταγματάρχη και τελικά, το 2007, στον βαθμό του Συνταγματάρχη.
Ο ατίθασσος μικρός που στα 17 του συμμετείχε ενεργά στον απελεύθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και φυλακίστηκε από τους Άγγλους ήταν ο πρώτος Κύπριος Αξιωματικός του Μηχανικού. Κατατάχθηκε στον Κυπριακό Στρατό το 1960, αμέσως μετά την Ανεξαρτησία, εκπαιδεύθηκε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε στο Όπλο του Μηχανικού, στο 70ΤΜΧ.
Όσοι από εμάς υπηρέτησαν μαζί με τον Λοχαγό Ανδρέα Αρέστη δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. Εξαίρετος αξιωματικός, με τεράστια προσφορά στην μονάδα, παράδειγμα για τους μικρότερους αξιωματικούς και στήριγμα για όλους τους στρατιώτες.
Ένας πραγματικά ευγενής και γενναίος άνθρωπος, άξιος της Πατρίδας αποτέλεσε για χρόνια, και μέχρι τον θάνατό του, τον συνδετικό ιστό του 70 ΤΜΧ με τους Ελλαδίτες αξιωματικούς του Μηχανικού που υπηρέτησαν στην μονάδα.
Η σύζυγος του Γιαννούλλα και τα παιδιά του Μόνικα και Παναγιώτης μπορούν να είναι περήφανοι για τον Συνταγματάρχη ΜΧ Ανδρέα Αρέστη από τα Κελοκέδαρα της Πάφου.
Ο υποδιοικητής μας αναπαύεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας δίπλα από τον Λοχαγό ΜΧ της ΕΛΔΥΚ Σωτήρη Σταυριανάκο που έπεσε μαχόμενος, μαζί με τους άνδρες της διμοιρίας ΜΧ ΕΛΔΥΚ, στην μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
Σύντομα θα ακολουθήσει αφιέρωμα για τον πεσόντα συμπολεμιστή μας Παναγιώτη Αβραάμ που σκοτώθηκε σε επιχείρηση στον Πενταδάκτυλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια λόγους ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης οφείλω να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία σχετικά με το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974 όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αντίθεση με την αναφορά που υπάρχει στο βιβλίο, ο υποδιοικητής μας, λοχαγός ΜΧ Ανδρέας Αρέστης σε καμία περίπτωση δεν απομονώθηκε ή περιορίστηκε από οποιονδήποτε Ελλαδίτη αξιωματικό του 7Ο ΤΜΧ ή οποιονδήποτε άλλο αξιωματικό του στρατοπέδου μας. Ήμουν παρών στην σύσκεψη αξιωματικών που έγινε στο γραφείο του Διοικητή ταγματάρχη Αντώνιου Δρακόπουλου, τις μεσημβρινές ώρες της 15ης Ιουλίου 1974 στην οποία παρίστατο ο υποδιοικητής μας και συμμετείχε στην λήψη αποφάσεων για τα μέτρα ασφαλείας του στρατοπέδου μας και την προστασία των στρατιωτών του τάγματος. Θυμούμαι χαρακτηριστικά ότι είχαμε ανοικτό το ραδιόφωνο και σχολιάζαμε τις πληροφορίες που μετέδιδε. Οι Ελλαδίτες αξιωματικοί, παρόλο που εγνώριζαν τα φιλικά αισθήματα του λοχαγού Αρέστη για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ήταν όπως πάντα, εξαιρετικά φιλικοί μαζί του και επέδειξαν απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο και τις πεποιθήσεις του.
Κώστας Σανταμάς
ΔΕΑ ΜΧ την 15/7/1974